Наслови задњих порука са овог блога

Јавна расправа - Стратегија подстицања рађања

Јавна расправа - Закон о удружењима

уторак, јун 19, 2007

Информација са конференције "Представљање предлога подршке ЕУ регионалном социо-економском развоју ‎Србије"

У Београду је одржана конференција Министарства за економију и регионални развој Републике Србије и Европске агенције за реконструкцију (ЕАР, канцеларија у Београду) на тему: "Представљање предлога подршке ЕУ регионалном социо-економском развоју Србије".
Конференцију је отворио министар Млађан Динкић који је том приликом најавио да Министарство економије и регионалног развоја планира да ове године у равномерни регионални развој у Србији уложи приближно 100 милиона евра и упозорио на то да је, према економским индикаторима, однос најразвијеније и најнеразвијеније општине у нашој земљи један према петнаест.

Улагаћемо у јачање инфраструктруре у локалним самоуправама које су мање развијене, а пре свега у изградњу комуналне инфраструктуре, али и у изградњу индустријских зона, објаснио је Динкић и навео да ће за та два програма Министарство издвојити средства у износу од 80 милиона евра.

Према његовим речима, поред тога биће обезбеђени и повољни кредити за мала и средња предузећа у најнеразвијеним општинама у износу од приближно милиона евра, при чему ће поменутих 100 милиона евра бити обезбеђено само за другу половину ове године.

Министар је навео да средства за равномерни регионални развој неће бити довољна на дужи рок и додао да Влада Србије рачуна на средства из претприступних фондова ЕУ.

Два од пет инструмената ИПА фондова ЕУ намењена су прекограничној сарадњи и регионалном развоју и помоћ ЕАР-а биће више него драгоцена, истакао је Динкић и оценио да је садашње стање у погледу заостајања неразвијених за развијеним општинама у Србији алармантно.

Министар економије и регионалног развоја најавио је да ће Влада током следеће године морати да предложи закон о регионалном развоју, где ће посебан део бити посвећен уравнотежењу регионалног развоја, и скренуо пажњу на то да постоји озбиљан проблем у неким пограничним општинама одакле се грађани исељавају.
Поред министра Динкићу присутнима су се обратили и:
  • Христос Гофас, шеф операција Европске агенције за реконструкцију (ЕАР) у Србији
  • Василис Петридес, руководилац програма ЕАР помоћи локалним заједницама и суседских програма
  • Младен Милановић, експерт на пројекту
  • Стив Пантазопулос, експерт на пројекту
  • Јасминка Луковић, директорка Региналне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља (Крагујевац)
Представници ЕАР-а су истакли да је регионални социоекономски-развој један од приоритета програма помоћи Европске уније Србији на путу европских интеграција и у том циљу су предвиђена средства у износу од 25 милона ЕУР-а при чему ће реализација програма почети у другој половини 2008.г. и трајаће три године.
Представљени програм се састоји од три компоненте:
  • 1. Подршка регионалном развоју на државном нивоу,
  • 2. Подршка регионалним агенцијама и другим носиоцима развоја на локалном нивоу,
  • 3. Финансијска подршка локалним социјалним и економским иницијативама за коју ће се издвојити 14 милона ЕУР-а од предвиђене вредности прoограма од 25 милиона ЕУР-а.
Корисне адресе:
Корисна документа са сајта Информациони систем ISDACON Додатна корисни документи везани за тему социоекономског развоја:

Нема коментара: